29 Haziran 2014 Pazar

Altın Cariye Safiye-Demet Altınyeleklioğlu

Kitap Adı: Altın Cariye Safiye

Yazar: Demet Altınyeleklioğlu

Yayınevi: Artemis Yayınları

Sayfa Sayısı: 848 sayfa

Benim Puanım: 7/10

Bahar Şenliği kapsamında okuduğum bir kitaptı, ancak mazeretlerden dolayı yorumlamam oldukça gecikti. Konusundan da anlaşılacağı gibi Osmanlı kadınlarından birisidir Safiye Sultan' da. Bu kitabın kütüphaneme gelişi ise şöyle; üç defadır katıldığım okuma şenlikleri kapsamında bulunan kategorilerden biri bir yazardan 1200 sayfa kitap okumaktı. Kitabın hacminden de anlaşılacağı üzere seriden iki kitap okuyaral kategoriyi oldukça tamamlıyordum :) Bunun dışında uzun süredir tarihi roman okumadığımı farkedip bunun açlığını yok etmek istedim.


Altın Cariye Safiye' nin Konusu

Kitabımız Padişah Selim' in karısı Nurbanu Sultan' ın gelini, II. Murad' ın eşi Safiye Sultanı anlatmakta. Safiye Sultan, yani gerçek adı ile Sofia da kayınvalidesi gibi Venedikli. Hatta aslında kayınvalidesinin kuzeni yani bir Baffo kızı! Taht hırsını yaşayan Nurbanu için ise biçilmiş kaftan bir gelin adayı. Safiye altın saçları ve duru güzelliği ile "Bir gecede yedi kez baba olan padişah" ın aklını başından alıp, Nurbanu' nun istediği gibi bir padişah olmasını sağlamak için çabalıyor. Ancak ne Nurbanu' nun hesapları bu plana uyuyor, ne de Murad ile başetmek Safiye' nin sandığından kolay oluyor.

Kitabın İlerleyişi

Kitabın kalın olması kimsenin gözünü korkutmasın, bir çırpıda akıp gidiyor roman. Ancak ben kendi adıma Nurbanu ve Mihrimah' ta aldığım tatmini bu kitapta almadım. Bunun sebebi kitaptan ziyade, bir öncesinde Mihrimah kitabını okumuş ve konu açısından biraz bunalmış olmam da olabilir. Tarihi bir roman okuduğumdan her sayfada acaba dediğim nokta çoktu. Sonuçta tarihte bilinmeyenler, bilinenlerden çok daha fazla, dolayısı ile yoruma oldukça açık :) Ancak tarihi romanları seviyorsanız, ilgiyle okuyabileceğiniz bir roman.

İyi okumalar :)

2 yorum:

  1. Bir ara ben de sarmıştım bu kitaplara ama sonra ne oldu bilmiyorum sonunu getiremedim eğer annemdeki kitaplığımda hala duruyorsa bu yaz okuyayım bari.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kesinlikle okumalısın :) zevklerimizin benzediğini düşünüyorum bu nedenle pişman olmayacaksındır :)

      Sil