28 Ocak 2014 Salı

Bin Dokuz Yüz Seksen Dört-George Orwell

Kitap Adı: Bin Sekiz Yüz Seksen Dört
Yazar: George Orwell 
Yayınevi: Can Yayınları
Sayfa Sayısı: 350 Sayfa
Benim Puanım:  10/10

"George Orwell' in kült kitabı Bin Dokuz Yüz Seksendört, yazarın geleceğe ilişkin bir kabus senaryosudur. Bireyselliğin yok edildiği, zihnin kotrol altına alındığı, insanların makineleşmiş kitlelere dönüştürüldüğü  totaliter bir dünya düzeni, romanda inanılmaz bir hayal gücüyle, en ince ayrıntısına kadar kurgulanmıştır. Geçmişte ve günümüzde dünya sahnesinde tezgahlanan oyunlar düşünüldüğünde, ütopik olduğu kadar gerçekçi bir romandır Bin Dokuz Yüz Seksendörr. Güncelliğini hiçbir zaman yitirmeyen bir başyapıttır; yalnızca yarına değil, bugüne de ilişkin bir uyarı çığlığıdır."

Kitabın arka yüzünden alıntıdır.

Kitap nasıl ilerledi, bana neler kattı?

Uzun süredir sayfalar arasında gidip gelmemiştim. Bir sayfa ileri bir sayfa geri, adeta ezberlemek istercesine okudum. Tuhaftı... Okurkenki duygularımı ne kadar rahat yazıya dökebilirim bilmiyorum. Ama okurken içimden aklımdan bir şeyler koptu. Anlatılanlar o ütopik dünyada geçen olaylar bir şekilde gerçekteki olayların bir köşesine dokunuyordu adeta. Olayları ilerleyişi, anlatılan siyasi ideolojiler, insanların davranışları ve yaşadıkları dünya... Beni en çok etkileyen medyadan insanlara aktarılan yalanlar, kişilerin beynine empoze edilen gerçek dışı olaylar ve çocukları daha küçük yaşta televizyonları kullanarak hapis ettikleri o lanet dünya... Bunlardan sonraysa "düşünce polisi" adı verdikleri insanları düşüncelerinden dolayı suçlayan, ve geceleri gelip yataklarından alıp bu kişileri yok eden bir polis departmanının varlığı... Bence ben anlatmayayım siz okuyun; neyiz nerelerdeyiz bir bakın...

Bu kitap da Kitap Şenliği kapsamında okuduğum kitaplardan biriydi. 8. kategori olan sinemaya uyarlanmış bir kitap okuyup filmi izlemek gerekiyordu. Filmi henüz izleyemedim çünkü hala kitabı sindiremedim... Ama en azından 20 puanı kazandım :)

Kitaptan Alıntı

"Özgürlük iki kere iki dört eder diyebilmektir. Buna izin verilirse, arkası gelir."

Sanırım bu cümle benim için kitabın başı ve sonunu temsil ediyor... Öyleki masamdaki panoya çoktan yazılıp asıldı bile...

6 yorum:

  1. Benim de merak ettiğim, okunacak listemde olan bir kitap umarım sıra gelir ve başlayabilirim.

    YanıtlaSil
  2. Kesinlikle okumanı öneririm. Beni son zamanlarda en çok etkileyen kitap oldu desem yalan olmaz sanırım.

    YanıtlaSil
  3. George Orwell amcanın "Hayvan Çiftliği" de güzel kitaptır :)))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Okunacak kitaplar listemde sırasını bekliyor :) Okuma Şenliğine katıldığımdan pek kendi kitap listeme odaklanamadım, ne ara sıra gelir bilmem ama öneriniz için teşekkür ederim :)

      Sil
  4. Bin Dokuz Yüz Seksen Dört ile ilgili yazılan yazılara bakarken, blogunuza rastladım. Eski bir konuyu hortlatmış gibi olacağım ama, özet cümlenize küçük bir eklenti yapmaktan kendimi alamadım açıkçası.
    "Gerçeklik, beynimizin içindedir" cümlesi de tahminimce çoğu şeyi, özellikle günümüzdeki medya'yı itinalı bir şekilde açıklıyor olsa gerek. :)

    Tekrardan bol okumalar diliyorum!

    Arada farklı bloglar da okuyor iseniz, kendi naçizane blogumun linkini de paylaşacağım.
    yazimcakitap.blogspot.com

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Öncelikle bloguma hoşgeldiniz , en kısa zamanda blogunuzu ziyaret edeceğim. Yaptığınız ekleme bence de kelimenin tam anlamıyla cuk diye oturdu desem yeridir sanırım :)

      Sizlere de iyi okumalar.

      Sil