9 Temmuz 2015 Perşembe

Satranç - Stefan Zweig

Kitap Adı: Satranç

Yazar Adı: Stefan Zweig

Yayınevi: Can Yayınları

Sayfa Sayısı: 71

Benim Puanım: 8/10

Yaz Şenliği listemden ikinci olarak 18. Kategorinin Alman Edebiyatı yapıtı olan Satranç kitabını okudum. E-book okuyucuma daha önceden indirmiş olduğum bu kitap, evde yattığım şu günlerde o kadar güzel denk geldiki. Uzun süredir kitap okuyamamış olmanın vermiş olduğu açlık ile adeta ruhumu doyurdu.

Kitap karakterimiz Dr.B,  Hitler tarafından ülkesinin işgal edilmesi ile sorgulanmak üzere, bir odaya kapatılıyor ve zaman geçmek bilmezken, bir askerden çalmış olduğu satranç kitabı ile zihinden, kendi kendine satranç oynamayı öğreniyor. Yıllar sonra serbest kaldığında ve ülke dışında sürüldüğünde, bir gemide karşılaştığı dünya satranç şampiyonu ile ilk defa tahta üzerinde oyun oynuyor ve olaylar bu şekilde sonuçlanıyor.

Kitap içinde beni en çok etkileyen şey Dr.B. nin kendi zihninde kendisine karşı oynadığı oyunları anlatışı etkiledi. Öyleki zihni bir siyah piyonlar, bir beyaz piyonlar oluyor. Her iki tarafı alt etmek için iki taraflı düşünüyor. Aslında bu biraz bana insanın kendi içindeki iyi ve kötüyle savaşı gibi geldi. Bunun dışında Dr.B. nin hırsına yenilmemek için çabalaması, insanoğlunun ne kadar hırs dolu olabileceğini gösteriyor adeta.

Herkesin okumasını tavsiye ettiğim çok çok güzel bir kitaptı.

İyi okumalar!


1 yorum:

  1. bu benim de oluduğum bir kitap. yıllardır satranç oynuyor olmama rağmen ilk defa bambaşka bakış açıları edindiğim be kendimi satırlar arasında kaybettiğim bir kitap. bu arada insanın bu gibi nice kitabı henüz okumadığını bilmesi kadar üzücü bir durum daha olmayacağının da altını çizmek isterim. umarım önerilerimiz daha çok insana ulaşır..

    YanıtlaSil