20 Mayıs 2014 Salı

Tanrı Olmak İsteyen Otobüs Şoförü-Etgar KERET

Kitap Adı: Tanrı Olmak İsteyen Otobüs Şoförü

Yazar: Etgar KERET
Yayınevi: Siren Yayınları
Sayfa Sayısı: 152
Benim Puanım: 7/10

Neden bu kitap?

Bahar okuma şenliği kapsamında listede okumamız gereken öykü kitabı kategorisi için seçmiştim kendisini. Bu defa listeyi hazırlarken elimde neredeyse hiç okuyacağım kitabım olmadığından tek tek kitap arkaları ve yorumları okumak durumunda kalmıştım. Bu kitap da öyle karşıma çıktı. Beni ilk kendisine çeken kısmı kitabın adı olmuştu, ikincisi ise minik öykülerden oluşuyor olması idi.

Kitap nasıl ilerledi, konusu neydi?

Etgar Keret' in okuduğum ilk kitabı. Bu nedenle yapacağım yorumlarda başka bir kitabından etkilenme durumum yok bunu en başında söyleyeyim :) 

En başında da söylediğim gibi kitap birçok kısa hikayeden oluşuyor. Hikayelerin en çok dikkatimi çeken kısmı yaşamın tam içinden basit olan kesitleri tamamen realist bir bakış açısı ile yansıtması. Öykülerinde anlattığı tüm olayların basitliği ile ironi öyle bir harmanlanmış ki, herbir öykünün gerçek olma ihtimali oldukça sert bir şekilde karşımıza çıkıyor.  Bundan dolayı olsa gerek hemen her öyküde "Vay canına..." şeklinde bir tepki vermişliğim var.

Kitabı alırken küçük öykülerin olduğunu bilmem benim için çok sevindirici olmuştu. Çünkü işe gidiş gelişte kullandığım serviste en iyi zaman değerlendirme aracım kitap ve kısa öyküler iş çıkışı için mükemmel bir rahatlama seansı benim için. Ancak öyküler o kadar gerçekçi, anlatım o kadar hayatın içindendi ki öyküler sanırım bana biraz sert geldi :) Bu nedenle biraz içim buruk kapattım kitabı.

Kitap bana neler kattı?

Öncelikle literatürüme Etgar Keret gibi bir yazarı kattı. Kendisini tanıma fırsatı buldum ve bundan sonra da kitaplarını okumaya çalışacağım. 

Bahar okuma şenliği kapsamındaki listemden 4. kategoriyi de tamamlayarak 15 puan kazandım:)

E daha ne olsun...:)

P.S. : Kitabı oldukça önce tamamlamama rağmen gerek kendi zaman yoksunluğum gerekse ülkemizin, tüm vatandaşlarımızın yaşadığı acılı günlerden dolayı yayınlamaya ancak fırsat bulabildim. Soma' da hayatlarını kaybeden tüm insanlarımız rahat uyusun, ailelerine ve yakınlarına Allah sabır versin. 









2 yorum:

  1. Ben de öykü okumayı çok seviyorum hatta en son iki kitap aldım anak öyl vasatlar ki elim neredeyse hiç gitmiyor. Yakıda blogda yorulayacağım. Kitabın ismi ise hoşuma gitti bir arkadaşım küçükken tanrı niye ben değilim diye çok üzülmüş çocuk aklıyla alıp ona hediye edeceğim =)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Son zamanlarda okuduğum en güzel hikaye kitabıydı sanıyorum. Ama biraz fazla realist öyküler, sonları kötü bitiyor çoğunun başlığa göre güzel ama içerik olarak aynı derece de güzel bir hediye olur mu bilemedim :)

      Sil